onsdag 6 maj 2009

Alhambra

2009 var jag på utflykt till Alhambra med Johnny & Kerstin...

Ska man åka till Alhambra måste man boka tid i förväg och det kan man göra på den här sidan Alhambra


Nedan kommer lite bilder samt info hämtat från Wikipedia ...
Alhambra (arabiska الحمراء, 'Al Ħamrā', den röda borgen) är ett stort borg- och palatsområde vid den sydspanska stadenGranada. Borgen är belägen på en höjd med utsikt över Sierra Nevada. Den uppfördes av morerna från 1250-talet till 1300-talets slut och är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur. Alhambra var det viktigaste politiska och aristokratiska centret i morernas rike.
Nedan: Snötäckta  Sierra Nevada 


Palatsområdet består av vackra rektangulära gårdar med fontäner och byggnader från nasridernas tid, där härskarna och deras tjänare bodde. Inom Alhambras murar ligger många olika ihopbyggda palats, uppförda av olika kalifer. Detta stora palatsområde kallas de Naziriska palatsen. Bland dessa är Alcazaba det förnämsta, uppfört som ett residens till sultanen. Borgens yttre är stramt och enkelt, medan interiörerna är praktfullt ornamenterade och besmyckade med vacker och mönsterrik dekor i kakel och fajans och sirligt utskuren dekor i trä. Rummen ligger samlade i gruppvis kring gårdar, varav Myrtengården och Lejongården är de mest kända. Lejongården har fått sitt namn efter de tolv vattensprutande lejon som bär upp en fontän i gårdens mitt. Kring gården finns de berömda salarna Abenceragernas sal, Kungasalen och De två systrarnas sal. Alhambras trädgårdar är särskilt intressanta i trädgårdskonstens historia, eftersom de hör till de äldsta bevarade trädgårdarna i Europa.
Begreppet "Morens sista suck" kommer från tillfället då Boabdil, den siste moriske härskaren, lämnade Alhambra efter Granadasbelägring 1492, vände sig om och såg sitt undersköna palats för sista gången. Hans mor lär då ha utbrustit: "Gråt nu som en kvinna över det du inte kunde försvara som en man".Efter att ha varit relativt ouppmärksammat av sin samtid i många år gjordes Alhambra populärt som besöksmål av den amerikanske diplomaten och författaren Washington Irving som på 1830-talet bodde i palatset och skrev "Tales of the Alhambra". Detta gjorde intryck på den romantiska samtiden och många turister sökte sig till Alhmambra.
Alhambra upptogs 1984 på Unescos världsarvslista tillsammans med Albaicín på kullen mittemot. Under 2007 fördes en hård kampanj i Andalusien för att få in Alhambra på listan över Världens sju nya underverk. Dock lyckades de inte samla in nog med röster.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kattvakt