måndag 8 april 2013

Gibraltar våren 2013

Eftersom Christina haft besök av sonen Oliver + flickvännen Julia en vecka, så har vi gjort lite utflykter ...
Vi har varit i bland annat Marbella, Gibraltar & Malaga ..    Det här inlägget handlar om vår utflykt till Gibraltar.
Vi åkte iväg relativt tidigt på dagen eftersom vi visste att affärer & restuaranger stänger betydligt tidigare där än här i Spanien ..
Det var en ganska regnig och disig dag,   På fotot nedan kan ni se hur folk gömde sig för regnet med paraplyer samt att de  försvann  in i en affär eller restuarang .. vilket som låg närmast


En av de första kommentarerna vi hörde från ungdomarna var : Men nu är vi ju i Storbrittanien  .. Var är punkarna ??

Ja det kan man ju undra,,, Men när man går runt i Gibraltar så känns det inte speciellt engelskt   Alla pratar spanska .. Priserna står både i euro och pund ..
Husen, området känns mer spanskt än engelskt, även om det är den engelska flaggan som står högst ..
Här kommer lite information hämtat från Wikipedia ;

Gibraltar är ett brittiskt översjöiskt territorium (British overseas territory) beläget på södra delen av den Pyreneiska halvön, vid Gibraltar sund. Gibraltar har en yta på 6,8 km² och en nordlig gräns med Andalusien i SpanienGibraltarklippan är ett viktigt landmärke i regionen. Vid dess fot ligger det tätbefolkade stadsområdet med nästan 30 000 lokala invånare och utländska medborgare.[1]

Gibraltars suveränitet är en viktig punkt i de brittisk-spanska relationerna då Spanien hävdar anspråk på territoriet.[4] Invånarna avvisade förslaget till spansk suveränitet i en folkomröstning 1967 och igen 2002. Enligt 2006 års konstitution styr Gibraltar sina egna angelägenheter, även om vissa befogenheter, som försvar och yttre förbindelser, fortfarande är den brittiska regeringens ansvar.

Gibraltar har tillhört Spanien i 212 år (1492–1704) och Storbritannien i hittills 309 år (sedan 1704). Spanien har både militärt och politiskt försökt ta tillbaka halvön vid ett flertal tillfällen men misslyckades. Vid en folkomröstning i Gibraltar 1967 röstade en överväldigande majoritet för att Gibraltar skulle fortsätta vara brittiskt.

Gibraltar är ett av de mest tätbefolkade territorierna i världen, med ungefär 4 290 invånare per kvadratkilometer. Den ökade efterfrågan på mark möts av återtagande av land från havet, ungefär tio procent av territoriets totala yta utgörs av område som en gång varit hav.

Själva Gibraltarklippan är av kalksten och 426 meter hög. I den finns långa tunnlar, de flesta används av militären och är avstängda för allmänheten. Större delen av dess övre område är ett naturreservat, där omkring 250 makaker, de enda vilda aporna i Europa, håller till. Genetisk forskning och historiska dokument pekar på att de fanns på Gibraltar före britternas ankomst.

Eftersom det var så regnigt och dåligt väder åkte vi inte upp till aporna   Vi insåg att vi inte skulle se några apor direkt och inte heller utsikten mot Afrika 

Men eftersom jag varit här tidigare så kommer här foton på apor från tidigare tillfällen ...

Den här herren / apan / var inte så dum inte .. Det kom en dam med en ryggsäck på ryggen och passerade... Apan här satt stilla och titta på henne tills hon var helt förbi... När damen har ryggen mot apan tar han fart och hoppar upp, hänger sig i ryggsäcken så den blir tung varmed damen lutar sig ofrivilligt bakåt ... DÅ tar apan tag i dragkedjan och öppnar drar den på rätt sätt hur lätt som helst ( det här har han/hon gjort förr)   Ryggsäcken öppnas och nästan allt faller ut .. Nu hade inte den här damen någon mat i ryggsäcken men apan nöjde sig med plånboken och försvann upp i träden ...  

tilläggas skall att djurskötarna tillkallades och damen fick efter en del besvär tillbaka plånboken ...  Man fick muta aporna ( för nu var det inte längre en apa...utan en grupp som höll i plånboken )  Återigen  Det här har dom gjort tidigare... Dom är ganska smarta dom där aporna på Gibraltar !!
Tillbaka till staden och nuet ... vi gick runt lite, njöt lite av atmosfären, typ att vara på semester ...

vi åt på Hästskon...
Det beställdes in pajer av olika slag 

Menyn :Tavla på väggen I en korg på bordet stod det majonäs ketchup och även dessa såserna:
Den här baren påminde mig mer om Irland än England ... 
Super mysigt ställe 


När vi skulle lämna Gibraltar uppstod ett problem :  Att betala parkeringsavgiften !!
Automaten tog bara  emot sedlar i pund eller euro, vi stoppade i en tia och det var 1 € för lite. 
Vi trycker på avbryt då vi bara har en tjuga, ut kommer fem pund   ? eh  jaha vad gör vi nu.
Ska vi stoppa i tjugan för att få mer pund tillbaka ? Då upptäcker vi att det finns en hjälpknapp så vi trycker på den och en spanjorska hörs ur en högtalare,  vi förklara vårt problem och svaret vi får är:

- Gå och köp en ost så får ni växel 


Ja det var vår dag på Gibraltar ,   
och dessutom var vi ju 4 i bilen och bara jag som rökte ..

Tummen upp från mig då cigaretterna är halva priset på Gibraltar jämfört med här i Spanien  !!


Sommar 2018